Konserwanty e – których należy unikać?
Ostatnio bardzo często na naszych ustach pojawiają się szkodliwe dodatki do żywności. Jednymi z najpopularniejszych są konserwanty.
Konserwanty e
Konserwanty są składnikami, które budzą naprawdę wiele kontrowersji. Generalnie ich zadaniem jest przedłużanie terminu przydatności do spożycia produktów spożywczych. Wiele z nich może niestety powodować przykre objawy nie tylko u dzieci. Przede wszystkim są to:
– E210 – podrażnia śluzówkę żołądka i jelit. Może też powodować różne alergie. Mają w składzie aspirynę, więc powinny ich unikać osoby, które są na nią uczulone.
– E214 – może wywoływać skurcze mięśni. Często znajdujemy go w pastach do zębów i przetworach rybnych, takich jak konserwy.
– E220 – przyczynia się do utraty witaminy B12 i utrudnia wchłanianie innych witamin. Może też powodować ataki astmy i wywoływać bóle głowy.
– E230 – sprzyja alergiom i znajdziemy go w skórkach cytrusów.
– E249 – często pojawia się w mięsach i przetworach mlecznych. Mówi się o tym, że sprzyjają one powstawaniu nowotworów, ale też astmy. Może wywoływać zawroty głowy oraz wahania nastroju. Zdecydowanie powinniśmy go unikać.
Najnowsze komentarze