Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on gru 12, 2019 in Zdrowie |

Dynia – właściwości

Dynia – właściwości

Dynia, czyli roślina dyniowata. Wyróżniamy 30 rodzajów dyni. Jej owoce posiadają charakterystyczny kształt. Dynie ozdobne są różnokształtne. Dynia piżmowa przypomina ogromną gruszkę. Dynia makaronowa jest walcowata, a muscat przypomina spłaszczoną kulę. Natomiast dynia olbrzymia i hokkaido ma kształt kuli. Miąższ dyni jest pomarańczowy. Pomarańczowa dynia jest klasykiem Halloween. Dynia to przede wszystkim pyszne warzywo. Możemy z niej przygotowywać wiele potraw.

Rodzaje dyni

Najpopularniejszą dynią jest dynia zwyczajna. Duża, okrągła z grubą i twardą skórą. To doskonała propozycja do mięs i warzyw. Dynia piżmowa posiada twardy miąższ i bardzo małe gniazdo nasienne. Jej skórka jest beżowa. To doskonała dynia na zupę krem. Dynia makaronowa to podłużna odmiana dyni. Jej miąższ jest intensywnie pomarańczowy. Natomiast dynia hokkaido to mała dynia, do 2 kg. Posiada orzechowy smak. Idealna do pieczenia. Dynia muscat to dynia francuska. To uniwersalna dynia, doskonała do mięs i zup oraz pieczenia. Dynia jest niskokalorycznym warzywem. Zawiera mnóstwo potasu. To doskonałe źródło wapnia i magnezu. Znajdziemy w niej wiele cynku. Należy przypomnieć, że cynk to ważny składnik diety. Dynia zawiera witaminy B oraz PP. Posiada spore ilości błonnika pokarmowego. Dynia posiada właściwości prozdrowotne. Zawiera związki bioaktywne, witaminy, antyoksydanty.

Właściwości dyni

Dynia działa przeciwzapalnie. To właśnie jej pomarańczowy miąższ zawiera sporą ilość beta-karotenu. Należy przypomnieć, że jest to silny przeciwutleniacz. Dynia wzmacnia układ odpornościowy. Dynia jest bogata w cynk oraz witaminę C. Beta karoten łagodzi procesy zapalane. Dynia dba o skórę. Dynia to prawdziwe bogactwo dla naszej skóry. Zawiera dużą ilość witaminy A, C i E. Kosmetyki z dynią skutecznie walczą ze zmarszczkami. Dynia jest warzywem, które dba o wygląd naszej skóry. Dynia doskonale nawilża. Składa się w wielu procentach z wody. Dynia pomaga schudnąć. Warto więc przyrządzać z dyni nie tylko zupy, ale również risotto oraz sałatkę. Dynia zwalcza wirusy. Działa przeciwwirusowo. Zawiera kukurbitynę. Jej największą ilość znajdziemy w pestkach dyni. Oprócz miąższu dyni, należy również spożywać jej pestki. Pestki dyni są świetnym pokarmem. Zawierają wapń, magnez, potas, cynk. To bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należy ją na stałe włączyć do naszej diety. Musimy również pamiętać, że dynia jest bardzo tanim warzywem. Na jej bazie przygotujemy zarówno zupę, dodatek do obiadu, puree, ciasto czy też zdrowy koktajl. Dynię można wykorzystać w kuchni, jak i w kosmetyce. Zbyt rzadko ją spożywamy. Istnieje wiele pysznych i zdrowych przepisów na bazie wielu gatunków dyni. Oczywiście do najpopularniejszych należy dynia olbrzymia i piżmowa. Dynię możemy spożywać zarówno na słono jak i na słodko. Zarówno w książkach kucharskich jak i internecie znajduje się wiele przepisów na śniadania, obiady, kolacje i desery z dyni. Polecana dzieciom jak i dorosłym. Doskonała także dla seniorów. Należy przypomnieć, że dynia jest lekkostrawna.