Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Lis 29, 2020 in Zdrowie |

Domowe wypieki bez laktozy. Jak przygotować smaczne wypieki?

Domowe wypieki bez laktozy. Jak przygotować smaczne wypieki?

Pyszne, kolorowe, słodkie i wykwintne. Takie bywają desery i ciasta, przygotowywane na różne okazje jak i bez, jako słodkie uzupełnienie dnia. Coraz częściej staramy się samodzielnie przygotowywać słodkości, gdyż wiemy, co się w nich znajduje, a użyte do produkcji deseru składniki, są najwyższej jakości.
Niestety, wiele osób z powodów alergicznych i nietolerancji, nie zawsze może sięgnąć po znany i lubiany deser, odmawiając sobie przy tym przyjemności. Doskonałym przykładem jest nietolerancja laktozy, gdzie półki wręcz uginają się od nabiału, w którym nie brakuje laktozy. Dlatego warto wziąć sprawy w swoje ręce i przygotować ciasto bez laktozy.

Domowe ciasto bez laktozy. Jak samodzielnie przygotować smaczny oraz bezpieczny deser?

Dzięki wielu składnikom zastępczym, w łatwy sposób przygotujesz smaczny deser bez laktozy. Wystarczy, że zrezygnujesz z produktów, w których jest laktoza i wybierzesz mleka roślinne, na przykład kokosowe, migdałowe lub sojowe. Ponadto, można zakupić specjalne mleko, które zostało już pozbawione laktozy. Zazwyczaj są one w specjalnie oznakowanych opakowaniach.
Przygotowując deser, należy pamiętać o tym, że laktoza znajduje się nie tylko w mleku, ale również innych produktach mlecznych, takich jak śmietany, jogurty, sery, kefiry czy maślanki. Przed ich dodaniem, należy upewnić się, że nie zawierają one laktozy, która może doprowadzić do licznych dolegliwości jak problemy żołądkowe, biegunka czy wymioty.
Domowe ciasto bez laktozy jest świetnym sposobem na zjedzenie smacznego deseru przez osobę, borykająca się z problemem nietolerancji laktozy. Można przygotować wiele smacznych słodkich wypieków, bez obawy o samopoczucie. Należy pamiętać jednak o czekoladzie, która jest częstym dodatkiem do wypieków. Zwykłe czekolady, powszechnie dostępne zawierają laktozę, gdyż do ich produkcji wykorzystywane jest mleko. Aby mieć pewność, że produkt ten jest bezpieczny, wybierajmy tylko ten, który oznakowany jest jako produkt bez laktozy. czekolada ta, powinna mieć czytelny znak w widocznym miejscu.